Koop je een huis of appartement, dan kies je waarschijnlijk voor een hypothecaire lening bij de bank. Het pand zelf dient dan als hypothecaire waarborg. Maar eigenlijk zijn er meerdere soorten hypotheken voor vastgoed afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Een overzicht.
Droomwoning op het oog? Om de aankoop te financieren leen je geld bij de bank. Je kiest dan voor een hypothecaire lening met vaste of variabele rentevoet. Beide leningen hebben hun voor- en nadelen. Informeer je dus zeker goed voor je een beslissing neemt.
Wil je na een aantal jaren een nieuwe lening aan betere voorwaarden? Of zit je met een zware verbouwing en wil je bijlenen? Dan kies je voor een herfinanciering van je hypotheek. In dat geval loont het dus om je lening te herfinancieren, al moet je wel rekening houden met de wederbeleggingsvergoeding. Kortom, in bepaalde gevallen is ze het bekijken waard.
Tijden en omstandigheden veranderen. De hypothecaire lening die je bij de aankoop ondertekende valt vandaag misschien te duur uit. Oplossing? Een herfinanciering of kredieten hergroeperen tot één lening voor meer helderheid, duidelijkheid, structuur en een lagere rente. Het is vaak een goede oplossing om de maandlast te verlagen en je leefcomfort te verhogen. Actueler dan ooit in tijden van crisis.
De bulletlening of het eindtermijnkrediet laat je een hele tijd minder betalen, maar op het einde leg je wel een grote smak geld neer. Eigenlijk betaal je tijdens de looptijd van deze lening alleen maar intresten aan de bank. Het kapitaal volgt op de laatste dag van de lening. Om de impact hiervan op te vangen spaar je best, al dan niet fiscaal.
Plan je energiebesparende renovaties (bijv. isoleren, zonnepanelen, zonneboiler, …)? Dan kom je in aanmerking voor de groene lening of renovatielening. Die valt vaak goedkoper uit door de lage rentevoet. Meerdere banken bieden een groene lening aan om huiseigenaars te stimuleren tot energiebesparende maatregelen.
Je vindt mogelijk nog meer hypothecaire kredieten, maar je las hierboven wel de vijf populairste hypotheekformules. Ook de overheid hecht meer en meer belang aan een gunstig EPC. En dan is er nog de renovatieverplichting die vanaf 2023 voor iedereen geldt.
De beste hypothecaire lening voor jouw vastgoedaankoop vinden? Je kunt natuurlijk bij heel wat banken terecht. Vraag informatie en vergelijk de verschillende voorwaarden, want de formules verschillen behoorlijk.
Geen tijd of zin in deze tijdrovende zoektocht? Dan spring je beter eens bij ons binnen voor een verhelderende babbel. Vertel ons alles over jouw droomhuis, mogelijkheden en wensen. Wij gaan vervolgens op zoek naar een lening op maat dankzij ons breed netwerk van kredietverstrekkers.